>>Veel meer diefstal medische gegevens

Veel meer diefstal medische gegevens

18-12-2015

Diefstal van medische gegevens is een probleem dat veel vaker voorkomt dan voorheen werd gedacht. Hiervan is sprake in 18 van de 20 branches die werden geanalyseerd voor het onlangs gepubliceerde ‘Verizon 2015 Protected Health Information Data Breach Report’.

De meeste organisaties buiten de gezondheidszorg beseffen zich niet eens dat zij medische gegevens in hun bezit hebben. Vaak gaat het om vertrouwelijke medische informatie van werknemers zoals zorgdeclaraties en informatie over deelname aan gezondheidsprogramma’s. Deze gegevens worden over het algemeen onvoldoende beschermd.  Dit zijn enkele bevindingen uit het eerste rapport van het Data Breach Investigations Report (DBIR)-team van Verizon dat een gedetailleerde analyse biedt van bevestigde gevallen van PHI-diefstal waarbij in totaal meer dan 392 miljoen gegevensbestanden werden buitgemaakt. Verizon deed hiervoor onderzoek naar 1.931 incidenten in 25 landen waaronder Nederland. 

Doelwit

‘Veel organisaties doen niet genoeg om deze bijzonder gevoelige en vertrouwelijke informatie te beschermen’, zegt Suzanne Widup, senior security analyst en hoofdredacteur van het rapport van Verizon Enterprise Solutions. ‘Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor de betrokken personen en hun familie, en resulteert daarnaast in hogere zorgkosten voor overheden, organisaties en particulieren. Beschermde medische gegevens zijn momenteel een zeer gewild doelwit voor cybercriminelen.’

Vertrouwen

Volgens recente onderzoeken waarnaar het rapport verwijst, houden mensen soms cruciale informatie achter voor zorgverleners omdat zij zich zorgen maken over de mogelijkheid dat hun medische gegevens worden gestolen. ‘Zorginstellingen moeten zich beseffen dat patiënten hun persoonlijke informatie aan hen toevertrouwen, en dat het beschamen van dit vertrouwen verstrekkende gevolgen kan hebben’, aldus Widup.

Bron: Zorgvisie - Veel meer diefstal medische gegevens